Iarna pe ulita - Concurs
CMBN
În cadrul evenimentului “Iarna pe uliţă. Cojoace, sumane, pieptare”, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud va prezenta colecţia de obiecte de îmbrăcăminte de iarnă din patrimoniul muzeului, atât prin realizarea unei expozitii cât şi prin conceperea unui catalog care cuprinde toate obiectele de port popular de iarnă din inventarul instituţiei. Vom reda o atmosferă specifică iernilor din trecut şi prin poezia lui Coşbuc “Iarna pe uliţă” folosindu-ne de ediţia din 1984 ilustrată de Felicia Avram Andrasiu.
În atenţia elevilor venim cu propunerea de implicare în această activitate sub forma unui concurs.
Concursul este organizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Concursul se adresează elevilor de clasele V-VIII.
Dragi profesori şi elevi,
Organizăm un concurs care să ne permită să cunoaștem mai bine o parte din patrimoniul din Bistriţa-Năsăud și care să vă ofere cunoștințe și abilități pe care să le folosiţi pe viitor. Veţi putea veni cu concepte care să ne surprindă prin originalitate, calitatea documentării, metodele folosite etc. Prin intermediul poeziei “Iarna pe uliţă” a lui George Coşbuc să interacţionaţi cu realităţi trecute, cu tradiţii şi traiul cotidian al bunicilor noştri. Astfel activitatea elevilor trebuie să aibă ca punct de plecare textul poeziei (obligatoriu a fi folosite 10 strofe din cele 22). Clasele înscrise în concurs vor avea libertatea de a hotarî formatul acţiunii propuse (teatralizare, recitare, desen etc.) timpul pe care-l au la dispoziţie pentru prezentarea activităţii fiind de maxim 15 min. Activitatea propusă de fiecare clasă se va desfăşura în sala de expoziţie temporară a secţiei de etnografie.
Pe site-ul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud www.complexulmuzealbn.ro vor fi puse la dispoziţia participanţilor regulamentul concursului, agenda activitaţilor, descrierea concursului, textul poeziei.
Momentul va fi înregistrat sub formă de filmuleţ si afişat pe pagina de facebook a Complexului Muzeal, apoi vor fi votate, cea mai votată clasă va fi premiată.
Premiul va consta în accesul liber la evenimentele muzeului pe parcursul unui an, câte o pereche de manuşi din fâş pentru fiecare copil din clasa câştigătoare, diplome.
Agenda activităţilor va fi următoarea: în perioada 6 nov.-13 nov. concursul va fi anunţat în şcoli, aceasta fiind şi perioda de înscriere; între 14 -28 nov. desfăţurarea efectivă a concursului; între 28 nov.-12 dec. va fi votarea, premierea va fi făcută cu ocazia evenimentului “Crăciun în Bistriţa-Năsăud” din 20-22 decembrie.
Clasele înscrise în concurs vor trebui să facă dovada acceptului părinţilor de participare, de afişare a momentelor pe pagina de socializare. Profesorii vor trebui ca în momentul înscrierii claselor de elevi în concurs să prezinte formularul tip de prelucare a datelor cu caracter personal, semnat de părinţi pentru fiecare elev care va participa la activitate.
Vă aşteptam să ne contactaţi pentru detalii şi înscriere.
Persoana de contact:
Gela Neamţu- 0745.596.534
Mihaela Bolog- 0726.774.605