Eşti aici

Craciun in Bistrita - Nasaud

Data: Joi, 22 Decembrie, 2016 - 07:00
Loc: Muzeul Bistrita

          Odată cu venirea iernii și apariția primilor fulgi de nea, sufletele noastre se pregătesc de bucuria Nașterii lui Hristos, de sărbătorile de iarnă și de spiritul reîntâlnirii cu cei dragi.

          Ca în fiecare an, Complexul Muzeal marchează aceste evenimente pline de culoare din viața noastră prin manifestarea ”De Crăciun în Bistrița-Năsăud”, un ansamblu de evenimente subsumate acestei mari bucurii colective. Timp de două zile, Complexul Muzeal vă propune să vă aplecați cu fior și emoție asupra unor repere fundamentale din ființa națională românească: obiceiul colindei, care este perpetuarea peste arcul istoriei a tradiției apostolice a răspândirii veștii Sfintei Nașteri, ateliere de creație dedicate podoabelor care dau lumină sărbătorilor de iarnă, proiecție de film, recitaluri extraordinare ale unor artiști excepționali, târg de produse tradiționale, dar și întoarcerea la valorile unui trecut comun tuturor, în jurul casei țărănești din curtea Muzeului, unde vom împodobi pomul și ne vom bucura de sosirea lui Moș Crăciun și a micuților colindători.

          Într-o lume tot mai grăbită și superficială, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, care are între atribuțiile și îndatoririle de suflet conservarea valorilor tradiționale ale poporului român, împreună cu diseminarea acestora către tinerele generații, vă invită pe toți, tineri și copii, mici și mari, să ne bucurăm împreună de aceste sărbători pline de lumină.

          Titlul acestei manifestații e ales cu mare grijă:  ”De Crăciun în Bistrița-Năsăud”, pentru că intenția instituției noastre este să reabiliteze două componente uitate a acestor sărbători: caracterul colectiv al celebrării și reabilitatea valorilor ancestrale care le definesc.

          Tipul de sărbătoare care se insinuează în mentalul colectiv, prilejuit de Crăciun și sărbătoarea Anului Nou, este unul tributar modernismului și sumarizării bucuriei la nivelul familiei. S-a pierdut caracterul etnic, prin renunțarea la părtășia bucuriei în colectivitățile lărgite, s-au pierdut și valorile avatarice, simbolice, ale sărbătorilor de iarnă, cu toată încărcătura de semnificații cosmogonice, religioase și sociale pe care le presupuneau.

          Din aceste motive Complexul Muzeal propune o altă abordare a sărbătoririi: bucuria în colectivitate, în mijlocul familiei lărgite, de tip urban sau rural, și celebrarea în tempo-ul valorilor tradiționale, singurele la care ne putem raporta fiecare dintre noi, ca indivizi, altfel atât de diverși. Programul celor două zile a fost conceput pe acest fundament de gândire și  vă invităm cu drag să ne fiți oaspeți și prieteni în bucuria noastră.

          Într-un timp în care pomul de Crăciun sosește cu curierul rapid, noi vă propunem să ne ajutați să împodobim împreună acest simbol hibernal al perenității, cu podoabele create de noi înșine, într-un exercițiu de reîntoarcere la bucuriile simple și mari pe care le-au trăit înaintașii noștri. Într-o vreme când sărbătoarea de iarnă înseamnă tot mai mult familie și tot mai puțin comunitate, noi vă propunem să comunicăm lumina și strălucirea Crăciunului în familia cea mare, din care toți facem parte. Într-o ilogică a grabei și alergării, noi vă propunem un răgaz de emoție și contemplație a sensurilor Crăciunului, legănați de vocea părintelui Pomohaci, de strunele menestrelului Săsărman ori de glasurile ingenue ale colindătorilor din comunitățile din județ. Pentru că sensul intim, cel mai adânc al Crăciunului este bucuria împreună cu toți ceilalți, într-un timp al iertării și împăcării, al înțelegerii, toleranței și bunăvoinței.

 

          MANAGER,

    Alexandru Gavrilaș