Eşti aici

ECO FEST TOUR

Data: Joi, 18 Mai, 2017 - 09:00
Loc: Muzeul Judetean

Un festival de film ecologist de anvergură internațională poposește 3 zile la Bistrița, într-un tur național – ECO FEST TOUR

În perioada 18 – 20 mai, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aduce, în Municipiul Bistrița, un eveniment socio-cultural și educațional de notorietate - Festivalul Internațional de Film Ecologist ECO FEST, prin transpunerea la nivel local a scopului și obiectivelor acestui festival internațional în ECO FEST TOUR.
Aflat la a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film ECO FEST a derulat șase ediții în România (2011 – 2014, 2016) și una în Italia, în cadrul Expoziției Universale de la Milano (2015). A fost inițiat de către actrița Lavinia Șandru, selecționerul Marin Vladimir și regretatul regizor Cornel Diaconu, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. În acest an, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, singurul festival internațional de film ecologist - ECO FEST - va efectua un tur în mai multe județe din țară. Prima oprire a ECO FEST TOUR este în Municipiul Bistrița.
ECO FEST TOUR se adresează în mod special, dar nu exclusiv, copiilor și tinerilor, fiind organizat de Consiliul Județean în colaborare cu Inspectoratul Județean Bistrița Năsăud. Pe lângă proiecții de film, au loc workshop-uri educative și de creație, interactive, cu tematică ecologistă și culturală. În ultima zi a ECO FEST TOUR, se organizează un concert de muzică folk. Toate manifestările sunt cu intrare liberă.
ECO FEST TOUR propune constituirea şi consolidarea unei Zone Libere de Indiferenţă faţă de cultură, în egală măsură și față de probleme majore de mediu cu care se confruntă civilizaţia contemporană. Evenimentele socio-culturale dezvoltate în mai multe județe din țară, prin ECO FEST TOUR, vor conecta comunitățile locale la evenimente de anvergură națională și internațională, contribuind astfel la o educație non-formală care, la nivelul Capitalei, este pe un trend crescător, cu rezultate notabile.
Organizatorii ECO FEST TOUR – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Ministerul Culturii și al Identității Naționale, Asociația Municipiilor din România și Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană – își exprimă convingerea că adresându-se cât mai devreme copiilor și adolescenților printr-o educație ecologistă accesibilă și plăcută, cresc șansele de a fi corectate erorile de astăzi ale societății, iar mâine, de a trăi într- o societate ”bine crescută”. Pierderea reperelor morale și raportarea la false valori culturale afectează profund societatea.
Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană desfășoară activități non-profit cultural-educative. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
ECO FEST TOUR se va desfășura după următorul program, în Municipiul Bistrița:
18 mai, orele:
• 12.00 – 16.00 – Concurs de proiecte ecologiste realizate de elevi ai școlilor și liceelor din Bistrița
- Workshopuri coordonate de Lavinia Șandru (actriță și realizatoare de televiziune) și de artiștii plastici Mariana Pachis (înscrisă în Cartea Recordurilor pentru tehnica Sand Art) și Mihai Pînzaru PIM (caricaturist);
• 16.00 – 19.00 – Proiecție filme (Complexul Muzeal Bistrița Năsăud):
- ”Wild Carpathia Carpații Sălbatici – De la Munte la Mare” (2013)
- ”Cartea Junglei” (2016)
19 mai, orele:
• 12.00 – 16.00 – Concurs de proiecte ecologiste realizate de elevi ai școlilor și liceelor din Bistrița
- Workshopuri coordonate de Lavinia Șandru (actriță și realizatoare de televiziune) și artiștii plastici Mariana Pachis (înscrisă în Cartea Recordurilor pentru tehnica Sand Art) și Mihai Pînzaru PIM (caricaturist);
• 16,00 – 19,00 – Proiecție filme (Complexul Muzeal Bistrița Năsăud):
- ”Povestea cailor sălbatici din Letea” (2012) - film premiat în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologist ECO FEST - Pentru Sănătatea Pământului, ediția 2013. Invitat special: regizorul filmului Dan Curean
- ”Oblivion - Planeta uitată” (2013)
20 mai, orele:
• 19,00 – Concert de muzică folk (Complexul Muzeal Bistrița Năsăud) susținut de interpreții
Magda Puskas, Rareș Suciu, Emeric Imre, Claudiu Popa, Gloria Melu.

Vă așteptăm cu drag!

MANAGER,
Alexandru Gavrilaş