Eşti aici

Evenimente culturale la Muzeul Grăniceresc Năsăudean

Data: Vineri, 8 Noiembrie, 2019 - 13:00
Loc: Muzeul Graniceresc Nasaudean, Nasaud

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud organizează la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, vineri, 8 noiembrie 2019, orele 13, expoziţia documentară temporară „George Matheiu - primul tipograf român din Bistriţa”, prilej pentru a fi prezentate publicului o serie de imagini şi documente de arhivă, cele mai multe inedite, dar şi obiecte personale legate de viaţa şi activitatea unui personaj care a făcut istorie în acest spaţiu.
George Matheiu (1863-1937) s-a născut în localitatea grănicerească Salva, din părinţi ţărani. A urmat clasele primare în satul natal, după care s-a înscris la Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud, unde a fost, printre alţii, coleg de clasă şi prieten cu viitorul mare poet George Coşbuc. Ulterior, deprinde meseria de tipograf, învăţând şi specializându-se în ateliere din Bistriţa şi Braşov, dar şi în ţări apusene cu tradiţie: Austria, Germania sau Franţa.
Revenit la Bistriţa, în 1892, va conduce timp de peste 10 ani Tipografia „Carl Csallner”, iar în anul 1904 îşi înfiinţează propria tipografie, prin achiziţionarea atelierului tipografic deţinut în comuna Şoimuş de preotul Ioan Baciu. La Tipografia „George Matheiu” vor fi publicate periodice de referinţă pentru cultura judeţului de la începutul secolului XX, cum ar fi: „Revista Bistriţei”, „Arhiva Someşană”, „Anuarul Liceului Alexandru Odobescu din Bistriţa”, „Anuarul Liceului Grăniceresc din Năsăud”, dar şi importante volume de autor.
Concomitent cu expoziţia dedicată lui George Matheiu, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean va fi deschisă şi o expoziţie de pictură, intitulată „Flori şi aripi de îngeri”, având ca autor pe d-na Delia Velescu din Bucureşti, nepoata vestitului tipograf şi donatoarea Fondului documentar amintit.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș