Eşti aici

Expozitie de pictura - luna de miere

Data: Marţi, 17 Iulie, 2018 - 18:00
Loc: Centrul German Bistrita (Casa Argintarului), str. Dornei, nr. 5

Artistul Ilie Mitrea şi luna de miere

În plină lună a lui cuptor, lună a momentelor de relaxare, a concediilor dar şi a căsătoriilor şi a luniilor de miere, Complexul Muzeal Bistriţa – Năsăud împreună cu Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi şi Asociaţia Brukenthal von Studio continuă seria expoziţiilor din anul 2018, Anul Centenar, cu o expoziţie cu totul şi cu totul specială.
Intitulată sugestiv Luna de miere, expoziţia prezintă o parte din lucrările din acestă temă semnate de artistul sibian Ilie Mitrea, astăzi restaurator în renumitul Laborator de restaurare al Muzeului Naţional Brukenthal.
Lucrările ce alătuiesc această expoziţie denotă un filon important al tradiţiei, copilăria artistului petrecându-se în mirifica Mărginime a Sibiului dar şi o modernitate şi o noutate în ceea ce priveşte abordarea. Culese din sate, salvate din poduri sau din alte dependinţe, chindeele transilvănene capată cu ajutorul artistului o altă dimensiune care vorbeşte despre viaţă, despre spectacolul vieţii şi despre una dintre cele mai importante momente din viaţa omului dar şi a comunităţii din care face parte, cununia. Fără a aduce nici un fel de "pervertire" creaţiei tradiţionale, artistul se foloseşte din plin de cunoscutele ştergare sau chindee pe care le foloseşte ca suport pentru ideile şi culorile sale. Mesajul este unul simplu: cununia şi familia se întemeiază pe buna rostuire, pe înţelegere şi pe valorile spirituale şi perene ale poporului român. Chindeul este bucata de pânză decorată care îl însoţeşte pe ţăran atât la botez, la masă, la cununie dar şi la moarte iar cu ajutorul lui IIie MItrea, acesta îi completează rostuirea prin amprenta sa coloristică vie şi emoţională a clipelor frumoase ale cununiei perechilor de miri.
Sperăm că expoziţia şi acest catalog să trezească în vizitatori, respectiv cititori, clipe de memorii şi de dor iar în cei tineri să trezească curiozitatea dar şi aplecarea spre păstrarea şi valorificarea valorilor naţionale şi interesul pentru arta contemporană.

Vă așteptăm cu drag!
MANAGER,
Alexandru Gavrilaș