Eşti aici

Fascinația restaurării

Data: Luni, 11 Noiembrie, 2019 - 13:00
Loc: Muzeul Bistrita, Str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

Fascinația restaurării o expoziție inedită ce adună la Bistrița lucrări din Evul mediu până în prezent
Muzeul Bistrița
Str. Gen, Grigore Bălan, nr. 19
Vernisaj: luni, 11 noiembrie 2019, ora 13
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Asociația culturală Octavian Smigelschi organizează o extraordinară expoziție dedicată restaurării picturii. Expoziția intitulată Fascinația restaurării aduce în prim plan câteva dintre lucrările care au trecut prin atelierul sibianului Ioan Muntean – expert restaurator – și care au avut fericita soartă de a fi salvate. Restaurarea bunurilor culturale este o activitate care previne perisabilitatea și dispariția obiectelor de patrimoniu. Restauratorul este specialistul care, utilizând resturi materiale, reconstituie obiectul și, odată cu el, epoca din care provine obiectul. Una dintre competențele necesare unui restaurator este capacitatea de a diagnostica corect bunul cultural și de a stabili direcții de acțiune pentru refacerea lui.
De cele mai multe ori profanul artistic nu cunoaște etapele și munca nobilă a restauratorului. Instituțiile muzeale și colecționarii cunosc însă îndeaproape importanța restauratorului în lumea artistică din toate timpurile și din toate locurile.
În acest sens expoziția Fascinația restaurării arată complexitatea și frumusețea acestei profesii. De la epitafuri medievale la icoane ortodoxe mergând până la pictură europeană și pictură românească până la obiecte de decor și mobilier am reușit să realizăm o chintesență a diferitelor tehnici de restaurare sugestive prin lucrările selectate.
Cu siguranță cei care vor trece pragul expoziției vor avea neîndoielnic surprize, atât în privința a ceea ce nu găsește cât și în ceea ce găsește în urma restaurării.
Dar tocmai în aceasta constă minunăția restaurării: ne asigură confortul unor mari certitudini, al unor puncte de referințe senine, sigure, și, în același timp îmbie și înfrumusețează existența noastră în această lume.

Vă așteptăm cu drag!

Manager
Alexandru Gavrilaș