Eşti aici

Grădinița de lilieci de la Lușca

Data: Marţi, 22 Iunie, 2021 - 10:00
Loc:

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Orașului Năsăud și Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL) va lansa marți, 22 iunie 2021, orele 10, proiectul ecologic și educativ ”Grădinița de lilieci de la Lușca”.
Proiectul are două componente. Una de natură ecologică, derivată din atribuțiile pe care Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud le are în monitorizarea celei de-a treia colonii de hibernare a liliecilor din România, Peștera Izvorul Tăușoarelor, și una de natură educativ-pedagogică, constând în realizarea suportului de monitorizare video a coloniei de maternitate a speciei Rhinolophus hipposideros din cartierul năsăudean Lușca.
Istoria acestei colonii începe în urmă cu zece ani, când două femele din specia de lilieci au găsit adăpost într-o magazie părăsită aflată în proprietatea primăriei orașului Năsăud. Cu acceptul și colaborarea instituției primăriei, Crin-Triandafil Theodorescu, muzeograf și speolog la Peștera Tăușoarelor, a amenajat un adăpost cu microclimat propice protejării acestei populații de lilieci. Colonia de maternitate pentru nașterea, creșterea și emanciparea puilor, s-a dezvoltat până la un număr de aproximativ 20-25 de exemplare.
În cadrul proiectului a fost amenajat adăpostul coloniei (securizare, reparații ale pereților în conformitate cu necesitățile speciei prin crearea unor condiții de microclimat specifice, instalarea de echipamente de monitorizare video-audio, conectare internet, servicii de găzduire web), realizarea unei ilustrații grafice de către Clubul Elevilor din Năsăud.
Prin colaborarea cu Inspectoratul Județean Bistrița-Năsăud se are în vedere utilizarea imaginilor online din cadrul coloniei de maternitate în procesul educativ, în cadrul programei școlare, la materiile biologie, ecologie, geografie și alte științe conexe, în scopul promovării cunoașterii acestor mamifere unice, al protejării ecosistemului și al educației în spiritul dezvoltării durabile a tinerei generații. Datorită fragilității coloniilor de lilieci, accesul la acestea nu poate fi realizat decât în formatul propus de proiectul nostru, în mod conservaționist și ecologic. Totodată acest proiect contribuie la digitalizarea învățământului românesc, linkul de acces la imagini putând fi accesat de oricine dorește să cunoască îndeaproape viața și importanța acestor viețuitoare. În cadrul orelor de curs, cadrele didactice vor putea ”călători” online în misterioasa lume a chiropterelor, acestea primind și suportul specialiștilor muzeografi în domeniul științelor naturii.
Proiectul ”Grădinița de lilieci de la Lușca”, prin aplicabilitatea educativ-pedagogică a rezultatelor sale, are caracter de unicat în spațiul românesc și european și se subsumează directivelor europene de conservare și protejare a speciilor de lilieci din Europa, la care România a aderat prin legislația de mediu în vigoare. Acesta vine să continue preocuparea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud pentru cercetarea, conservarea și valorificarea potențialului natural al județului și deschiderea instituției spre colaborarea cu sistemul de învățământ județean, în beneficiul comunității noastre.
Lansarea proiectului ”Grădinița de lilieci din Lușca” va consta în prezentarea componentelor tehnice ale proiectului, lansarea oficială a linkului de acces video în colonie și prezentarea importanței sociale, ecologice și educative.
Responsabil proiect: Muzeograf, Crin-Triandafil Theodorescu
Manager,
Alexandru Gavrilaș