Eşti aici

Hristos - Icoana satului meu

Data: Joi, 18 Aprilie, 2019 - 12:00
Loc: Muzeul Bistrita, Str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

Satul românesc a avut ca centru al întregii vieți spirituale icoana, un adevărat "axis mundi" după expresia lui Mircea Eliade, un loc de întâlnire a cerului cu pământul, a sfinților cu oamenii. Această mărturie a credinței creștine, modestă şi nepretenţioasă dar strălucitoare prin cromatica sa vie, reuşeşte să creioneze minunatele calităţi sufleteşti ale ţăranului transilvănean încrustate în timpul şi spaţiul vremelnic al istoriei. Nevoia de icoane nu s-a stins niciodată. O dovedeşte munca micilor iconari ai Centrului de Pictură al Bisericii Ortodoxe Sf. Trei Ierarhi din Feldru, îndrumaţi de profesorul Paneş Daniel şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Iliș Ioan şi Clapa Ioan, care vin în faţa dumneavoastră cu o expoziţie aparte:”Hristos - Icoana satului meu".
Evenimentul desfăşurat sub egida „Anului omagial al satului românesc”,aşa cum a fost declarat 2019 de către Sinodul B.O.R., reuneşte un număr de peste 40 de lucrări realizate de micii artişti ce transpun într-o viziune proprie şi liberă frânturi din împărăţia cerească oglindite într-un ciob de sticlă.
Vernisajul expoziţiei ”Hristos - Icoana satului meu" se va desfăşura joi, 18 aprilie 2019, de la ora 12.00, în sala de expoziţii temporare a secţiei de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, strada General Grigore Bălan, nr. 19.
Vă aşteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș