Eşti aici

Îngeri și demoni

Data: Joi, 9 Iulie, 2020 - 10:00
Loc: Muzeul Bistrita, Str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud continuând colaborarea cu Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smigelschi și Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu deschide joi, 09.07.2020 expoziția ”Îngeri și demoni'' care cuprinde lucrări semnate de pictorul și restauratorul Ioan Muntean din Sibiu.
Proiectul lui Ioan Muntean, s-a născut în urma frământărilor și neliniștilor care ne animă existența în căutarea drumului bun pe care îl vrem parcurs. Artistul este familiarizat cu erminia și simbolistica artei sacre, de unde a preluat o serie de elemente din aceasta, încercând o transpunere în spațiul plastic a acestei lupte continue de căutare a binelui. Hieratismul specific icoanelor ortodoxe a fost accentuat, amplificat, astfel că, portretele redate în cadrul acestor compoziții sunt atemporale, scoase în afara actualității prin puterea de a identifica o fizionomie anume. În lucrările din expoziție poate fi observată cu ușurință o apropiere de limbajul plastic abstract, în care artistul și restauratorul sibian a folosit cu spontaneitate tușa, care i-a susținut aceste neliniști. Lucrările gravitează în jurul binomului Bine – Rău, existent peste tot în jurul nostru, zone dominate de Îngeri și de Demoni.

Ioan Muntean ne propune prin lucrările sale o meditaţie la noi înșine, la viaţa și la alegerile noastre. Realizate la sfârșitul studiilor universitare, lucrările de pictură se alcătuiesc într-o expoziţie coerentă cu un mesaj extraordinar. Invităm publicul să descopere un univers personal de trăiri a artistului sibian, strânse într-un dialog al emoțiilor dăruite de accesarea culorii.
Manager,
Alexandru Gavrilaș