Intr-un muzeu daca dorim sa venim in intampinarea dorintelor beneficiarilor de diverse tipuri este important sa tine
Eşti aici
„Marcel Lupșe 65 - Descânt-Pictură. Desen Obiect”
Data:
Joi, 5 Decembrie, 2019 - 18:00
Loc:
Muzeul Bistrita, Str. G-ral Grigore Balan, nr. 19
În Ajun de Moș Nicolae vă așteptăm la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, acolo unde întâlnirea cu maestrul Marcel Lupșe va deschide o seară culturală memorabilă. Aniversând 40 de ani de creație artistică, Marcel Lupșe, definit ca unul dintre cei mai importanți pictori contemporani ai lumii vegetale de către critica de specialitate, vă invită, alături de instituțiile organizatoare, la un vernisaj de o înaltă ținută: „Marcel Lupșe 65- Descânt-Pictură. Desen Obiect”.
O impresionantă expoziție ce reunește aproape 140 de tablouri dăruite publicului în peste 200 de expoziții, personale și de grup, organizate de-a lungul carierei în țară și străinătate. Veți întâlni în cadrul expoziției celebrele plante de leac cu care artistul ne descântă privirea și simțurile prin culoare. Desfășurarea scenografică a instalațiilor proiectate de Marcel Lupșe pentru acest eveniment vă va stimula, cu siguranță, reflecția asupra ritualului străvechi al descântului ce răzbate de dincolo de pânză, ca ecoul unui clopot încremenit.
Evenimentul se va desfășura joi, 5 decembrie 2018, de la ora 18.00, în sălile secției de Artă Contemporană a Muzeului Bistrița.
“Zice că florile vorbesc şi toate buruienile: când te duci pe câmp e aşa frumos, cine le ştie limba lor. Una spune că e bună de asta, alta de asta. Una zice «ia-mă că eu sunt bună pentru dragoste». Da' alta zice «ia-mă pe mine că sunt pentru cinste», da' alta-i că-i de noroc. Alta spune «ia-mă pe mie că bani mulţi vei avea». Şi de boală şi de leacuri, de toate spun şi se îmbie. Numai să pricepi limba lor” (Elena Niculiţă-Voronca, 1903). Pictorul Marcel Lupşe le-a ascultat, le-a înţeles, le-a cules, le-a strâns mănunchi şi le-a pus la uscat sub grindă. Apoi le-a trecut prin ochiul minţii şi al sufletului, le-a esenţializat într-un discurs plastic rafinat şi original pentru a le dărui nemurirea. Vrăjitor...”menționau jurnalele naționale în urmă cu câțiva ani.
Expoziția „Marcel Lupșe 65- Descânt-Pictură. Desen Obiect” va fi deschisă publicului până în 31 ianuarie 2020.
Marcel Lupșe s-a născut în 1954, la Dej. Drumul în artă l-a făcut cu pași mici și cu o consecvență pe care numai pasiunea pentru artă le poate genera. Ca să își poată ”șlefui” talentul, a absolvit Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu la clasa profesorului Vasile Crișan, ca șef de promoție pe țară, adăugând impresionantei cariere profesionale, în 2010, titlul de Doctor în Arte Vizuale al Universității de Arte și Design, Cluj-Napoca.
Participă, din 1980, la expozițiile organizate de filiala Cluj și apoi de filiala Cluj-Bistrița-Zalău a UAP, pentru ca în 1989 să devină membru al UAP din România, la secția Pictură. În perioada 1996-2000 a fost președinte al Consiliului de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Din 1994, timp de 15 ani a fost profesor la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistrița.
A expus pictură, desen, obiect, în peste 200 de expoziții de grup în țară și peste hotare, participând anual la simpozioane și tabere de artă plastică naționale și internaționale. Ca o recunoaștere a creației din cele patru decenii de activitate artistică lucrările sale figurează în muzee și colecții particulare din întreaga lume: România, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Japonia, Luxemburg, Republica Moldova, Olanda, Polonia, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria.
Pictorul Marcel Lupșe deține nu mai puțin de 16 premii, dintre care amintim:
• 1997 - Premiul pentru pictură al saloanelor „Liviu Rebreanu”, Bistrița
• 2000 - Ordinul Național „Serviciul Credincios” în rang de CAVALER
• 2001 - Premiul pentru pictură al Saloanelor Moldovei, Chișinau / R. Moldova
• 2005 - Premiu „Lascăr Vorel” pentru pictură al Bienalei „Lascăr Vorel” Piatra Neamț
• 2009 - Premiul UAP - Pictură, Bienala de Artă Plastică Lascăr Vorel, Piatra Neamț, România
• 2010 - Premiul pentru Pictură al Municipiului Bistrița
• 2013 – Cetățean de onoare al Municipiului Bistrița
• 2014 – Cetățean de onoare al Județului Bistrița-Năsăud
• 2017 – Premiul pentru Pictură al Filialei Interjudețene UAP Cluj-Bistrița
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș