Eşti aici

NOSTALGII

Data: Joi, 5 Octombrie, 2017 - 09:00
Loc: Muzeul Graniceresc Nasaudean

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud în colaborare cu Cercul Astra Năsăud vă invită la Muzeul Grăniceresc Nasăud joi, 5 octombrie 2017, ora 12,00 la vernisajul expoziţiei de pictură "NOSTALGII" a Deliei Velescu.
Delia Velescu este nepoata lui George Matheiu (1869-1938), originar din Salva, cel care a fost coleg de clasă cu George Coşbuc la Gimnaziul din Năsăud şi care, ulterior, a înfiinţat prima tipografie românească din Bistriţa, în care s-au tipărit numeroase volume şi periodice de prestigiu de la începutul secolului XX, printre care şi binecunoscuta Arhiva Someşană.
Delia Velescu s-a născut la Bistriţa, mama ei, Theodora-Luisa, fiind cel mai mic dintre copiii lui George Matheiu. În timpul ocupaţiei maghiare, împreuna cu părinţii a plecat în refugiu la Turnu-Măgurele, de unde s-a întors în Bistriţa la sfârşitul războiului. Ulterior, s-a stabilit la Bucureşti, unde a activat la Institutul de Studii şi Proiectări Îmbunătăţiri Funciare. A fost căsătorită cu Şerban Velescu, un distins şi apreciat traducător de limbă franceză.
Delia Velescu a dovedit de timpuriu inclinaţii literare şi artistice, fiind autoarea mai multor cărţi, în care valorifică, cu succes, amintirile legate de copilărie şi locurile natale. De asemenea, este şi o talentată pictoriţă, dupa cum o dovedesc şi lucrările de pe simezele Muzeului Grăniceresc Năsăud, într-o expoziţie personală.
Cele peste 50 de lucrări, de mare sensibilitate, au fost încadrate de către autoare în trei teme, şi anume: Flori, Nostalgii şi Miniaturi.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș