Intr-un muzeu daca dorim sa venim in intampinarea dorintelor beneficiarilor de diverse tipuri este important sa tine
Eşti aici
“Răpirea din Serai în viziunea lui Eugen Raportoru. Comunităţi şi microistorii”
Data:
Miercuri, 8 Septembrie, 2021 - 20:00
Loc:
Muzeul Bistrita, str. G-ral Grigore Balan, nr. 19
Un eveniment se întâmplă în oraşul tău, într-o seară de toamnă, la un muzeu. Te invităm să descoperi totul la Muzeul Bistriţa.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud organizează în 8 septembrie, ora 20.00 evenimentul cultural-artistic “Răpirea din Serai în viziunea lui Eugen Raportoru. Comunităţi şi microistorii”. Acţiunea este realizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Oraşului Năsăud, Liceul Creştin Logos, Liceul de Muzică “Tudor Jarda” şi Şcoala Populară de Arte.
Artistul plastic Eugen Raportoru ne propune o expoziţie excepţională “Răpirea din Serai” în care plecând de la carpetă, obiect de decor omniprezent în interioarele din perioada comunistă, reinterpretează şi transpune pe 12 pânze teme celebre: Răpirea din Serai, Corida, Cerbii, Dansatoarea, Curtezanele, Păstorul etc. “...Eugen Raportoru ne invită să pătrundem într-un spațiu imersiv pornind de la tema carpetei, un simbol cultural asociat universului kitsch, dar căruia artistul îi conferă valențe noi, prin transpunerea subiectelor carpetelor de largă utilitate, până în anii ’90, în pictură pe pânză...Carpeta este capul de afiș al unei iconografii de care societatea a încercat să se distanțeze odată cu întâlnirea universului multi-colorat capitalist, ca de o amintire a unei triste perioade, marcată de îngrădiri și limitări. După o perioadă de așezare, optica se schimbă, și ce a intrat într-un con de umbră la un moment dat se întâmplă să și revină, dar în altă cheie. Pictura lui Raportoru devine și pretext pentru o expoziție-instalație: Noul și Vechiul sunt de fapt, aceleași. Trăim cu impresia că schimbăm metodele și mediile, însă în esență suntem mult mai conservați în propriile mecanisme de viețuire decât ne putem imagina – prin poziționarea celor două fragmente de context casnic, din nou, sofaua și televizorul – versus fotoliul și monitorul digital, două instanțe ale aceluiași Weltanschauung, cel comunist versus cel capitalist.”( Ilina Schileru, artist şi curator)
Contextul oferit de artistul Eugen Raportoru a prilejuit realizarea acestei acţiuni cultural-artistice, în cadrul căreia veţi interacţiona cu imagini ale perioadei comuniste, dar şi cu istorii individuale şi familiale. Astfel am ales ca la acest eveniment să spunem povestea unor generaţii din comunitatea romă de la Năsăud (fam. dnei Rezmuveş Estera, fam. dnei Urs Ana, fam. dlui Canaloş Alexandru - coord. Maria Frişan, inspector superior, Primăria Oraşului Năsăud).
În cadrul acestui eveniment care face parte din proiectul “În seara asta ne vedem la muzeu” vă oferim un spectacol cultural-artistic în care vom îmbina pictura, literatura, teatrul şi muzica.
Vor fi alături de noi:
Prof. Elisabeta Scurtu cu “Poveste de dragoste din comunism”
Prof. Ana-Maria Dragonici (moment artistic: Urs Adela si Budurlean Daria) şi prof. Alina Tomi (Trupa A.R.T Simina Miholca, Sonia Fetti, Miruna Vlaic-Timoce, Denisa Pop) cu “TIMP, încotro pleci?”
Solişti: Canaloş Alexandru, Varga Adriana, Lakatos Iosif
Solistul Dani Năsăudean- recital
Eveniment organizat in memoriam Emil Neia Lăcătuş, cel care a fost partener de încredere al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, în proiecte de suflet puse în slujba comunităţii rome.
Vă aşteptăm cu drag,
Manager, Dr.Alexandru Garvrilaş