Eşti aici

”Tradiție și simbol”

Data: Joi, 27 Februarie, 2020 - 10:00
Loc: Muzeul Bistrita, Str. G-ral Grigore Balan, nr. 19

Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era celebrat în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Numeroase legende și tradiții vorbesc despre sosirea primăverii.
În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că micul obiect de podoabă legat de un fir împletit, roșu și alb, va aduce belşug în casele oamenilor. În Ardeal, mărţişoarele sunt agăţate la uşi, ferestre, sau chiar de coarnele animalelor domestice, pentru a alunga duhurile rele!
Ducând datina mai departe, Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud vă invită și în acest an să sărbătorim primăvara împreună, în cadrul celei de a V-a ediție a Târgului de Mărțișor ”Tradiție și simbol” . Expoziția cu vânzare, dedicată celui mai îndrăgit vestitor al primăverii prezintă atât creațiile unor artizani iscusiți din Bistrița-Năsăud care promovează frumosul obicei prin metode tradițonale, cât și ale unor elevi talentați din școlile județului nostru.
Evenimentul se va desfășura în perioada 27 - 29 februarie, orele 11.00 - 17.00 și duminică 1 martie, orele 10.00 - 14.00, în incinta Muzeului Bistrița din Strada Gen. Grigore Bălan, nr. 19.

Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș