Eşti aici

"Casa Săsească" Livezile

Deschis în anul 1998, muzeul Casa săsească din localitatea Livezile prezintă publicului aspecte esenţiale ale civilizaţiei săseşti din zona Bistriţei.

Muzeul Casa săseasca Livezile s-a constituit având la baza colecţia de obiecte a lui Ioan Rusu din Livezile. Este o gospodarie completă: casă, şură, grajd, cu specific săsesc în arhitectura casei şi a modului de expunere a anexelor gospodăreşti.

Am încercat să reconstituim interiorul săsesc de altădată în trei încăperi distincte. Pe lângă piesele de port aflate în colecţie un loc aparte îl ocupă ţesăturile de interior(păretare, ştergare, feţe de masă, acoperitoare de pat), obiectele din lemn, piesele de uz casnic, de uz meşteşugăresc, piesele de mobilier pictat specific saşilor (laviţă, masă, cuier, pat, dulap), obiectele de ceramică (sobă din cahle).

Anexele gospodăreşti, şura şi cele două grajduri aflate lângă casă adăpostesc exponate grupate pe categorii funcţionale: “ghilotine” pentru tăiat sfecla, râşniţe pentru măcinat cereale, hambare pentru depozitat cereale, teascuri pentru stors struguri, unelte, instalaţii ce ţin de industria casnică textile: depănători, meliţe, maşini de tors etc.