Eşti aici

Expozitie de fotografie - Muntii Rodnei - natura si culoare

Data: Vineri, 25 Martie, 2022 - 16:00
Loc: Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna
Vineri, 25 martie 2022, ora 16:00, sub egida Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Etnografic şi al Mineritului Rodna în parteneriat cu RNP Romsilva Parcul National Munţii Rodnei, vă invită să descoperiţi frumuseţea unică a Munţilor Rodnei, într-o expoziţie temporară cu fotografii de peisaj în care se regăseşte frumuseţea şi varietatea vegetaţiei, florei şi faunei specifice munților Rodnei într-o coloristică unică.
Munţii Rodnei fac parte din grupa nordică a Carpaţilor Orientali, cu înălţimea maximă de 2303 m, atinsă de Piscul Pietrosul. Munţii apar sub forma unui horst alcătuit din şisturi cristaline, delimitat de falii profunde. Din întregul lanţ carpatic oriental, Munţii Rodnei păstrează cel mai bine urmele gheţarilor cuaternari.
Parcul Național Munții Rodnei este al doilea parc național din țară, având o suprafață de 47.202 ha, din care 3.300 hectare au fost declarate în anul 1979 Rezervație a Biosferei. Importanța acestei arii protejate se datorează atât geologiei și geomorfologiei munților, cât și prezenței a numeroase specii de faună și floră, endemite și relicte glaciare. Din punct de vedere administrativ, parcul se întinde în judeţele Bistriţa-Năsăud și Maramureş.
RNP Romsilva - Parcul Național Munții Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc: capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.
Flora cormofitelor este extrem de bogată, fiind semnalate peste 1.100 specii de plante superioare. Endemite specifice masivului, Opaițul Munților Rodnei. De asemenea, în perimetrul parcului se întâlnesc şi specii ocrotite prin lege: floarea de colţ, ghinţura galbenă, angelica, sângele-voinicului, tisa, etc. Imaginile prezentate aparţin fotografilor: Varga Alexandru (Rodna), Cîrcu Dorin (Sîngeorz-Băi) precum şi a partenerilor noştri de la Parcul Naţional Rodna , oameni pasionaţi de munte şi de frumuseţea peisajelor .
Expoziția va fi deschisă pentru publicul vizitator în perioada 25 martie - 22 aprilie 2022 la Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna.
Responsabil proiect: muzeograf, Floare Grapini
Vă aşteptăm cu drag !